v33 – Fåglar i förvandling

Under våren får många fåglar ett mer praktfullt utseende, detta för att locka till sig en lämplig partner inför årets parning. Främst gäller det hannarna men för flera arter får också honan en vackrare fjäderskrud under häckningssäsongen. Eftersom färggranna fåglar lättare upptäcks av rovdjur byts dräkten mot en mer diskret när väl häckningen är över.

Idag har jag tagit mig till en anlagd våtmark i Västerås utkant. Den skapades för ett par år sedan och vegetationen i området är än så länge sparsam men fåglarna har hitta dit. När jag vandrar på stigen mellan dammarna noterar jag flera olika arter av både änder och gäss. Jag slår mig ner vid ett av de större vattnen vars stränder så här års brukar locka till sig höstflyttande vadare som mellanlandar för att äta upp sig. Här finns inga buskar eller träd att gömma sig bakom men om man bara sitter still brukar de acceptera en efter ett tag. Det är en fin morgon, en tunn molnskärm täcker himlen och jag är glad för den lätta fleecetröjan då vinden är sval så här tidigt på morgonen. En gröngöling skrattar i skogsdungen norr om området och en stor häger går in för landning strax ovanför mig. Den tar dock ny höjd och fortsätter till nästa damm när den blir varse om mig. Däremot håller sig de vadare jag hittar på behörigt avstånd.

Så får jag syn på ett par mindre simfåglar på andra sidan dammen. Ser att det är dopping av något slag men eftersom de håller på att byta till vinterdräkt är det inte lika lätt att artbestämma dem som på våren. Jag sitter helt still. Sakta men säkert kommer åtminstone en av doppingarna allt närmre mig. Nu kan jag urskilja lite färger på den annars gråa fågeln. Röda ögon och rostrött bröst innebär att det är en svarthakedopping. Den dyker ständigt ner under vattnet efter mat och kommer efter ett tag upp på en ny position ytterligare närmre mig. När den kommit så nära mig som jag tror att den vågar göra passar jag på att göra en förflyttning under nästa dyk. Jag lägger mig ner på stranden och iakttar doppingen när den kommer upp. Den tittar lite misstänksamt på mig men jag hinner ta några bilder på den innan den finner för gott att simmandes återvända till andra sidan dammen. Det blev inga bilder på vadare idag men jag är nöjd med bilder på svarthakedoppingen i höstdräkt.

Bläddra bland fler bilder på svarthakedoppingen. Jämför gärna med inlägget vecka 21 som visar samma fågel i praktdräkt.