Duvhök

Mitt allra första duvhökfoto. Jag gillar den rena bilden, kompositionen och färgerna i den diffusa björkbacken i bakgrunden.

Gammal duvhök har satt klorna i sin frukost och försöker lyfta med det tunga bytet utan att lyckas. Höken äter intensivt en trekvart men spanar hela tiden av omgivningen.

Mulen morgon med säsongens första rimfrost . Duvhöken har anlänt till gläntan men sätter sig en bit bort en god stund. Hon vill förvissa sig om att inga faror lurar innan hon närmar sig bytet.

Ung duvhök sitter och putsar sig efter sitt skrovmål. Rovfåglar är noga med hygienen, speciellt näbb och klor, efter en måltid.

Duvhöken jagar sina byten, nästan uteslutande fågel, i skogen. Den har därför lite kortare vingar och en längre stjärt än andra rovfåglar, detta för att kunna manövrera bra bland träden.

Det är en skygg fågel som är svårt att komma inpå livet. Jag har tillbringat åtskilliga dagar i gömsle för att uppleva och fotografera denna jägare. Ibland med spännande möte, ibland bara en lång väntan på… ingenting.