v29 – Skärgårdens långflyttare

Silvertärnan är den vanligaste tärnan i Blekinge skärgård. Silvertärnan är känd för att den är en av de fåglar som flyttar längst under året. De häckar längs kusterna mot det Arktiska havet (och i Europa ner till Östersjön) men tillbringar vintern längs Antarktis kuster. De kan därför flytta så långt som 4000 mil på ett år vilket motsvarar ett varv runt jorden (den är därför det djur som få uppleva flest soltimmar per år!)

Fram till 15:e juli är det beträdnadsförbud på ett antal fågelskyddade öar och skär. Så idag kan jag äntligen ta lilla båten ut till några av dessa för att se hur häckningsframgången varit. Jag ankrar upp intill ett mindre skär där jag studerar några silvertärnor som häckat där. Deras ungar är nu ganska stora och kan flyga obehindrat. De är dock inte lika skickliga som sina föräldrar på att jaga så de sitter på stenar längs stranden och tigger mat. Härligt är det att se de vuxna fåglarnas studsande flykt ovan vattenytan, ibland lågt och ibland på lite högre höjd. När de får syn på något under ytan stannar de ryttlande upp ett tag och kastar sig sedan rakt ner i vatten med ett plask. Oftast kommer de upp med en liten fisk i näbben.

Bläddra bland bonusbilder