v47 – Grå dag i gömslet

Kajan är nyfiken och en av våra mest intelligenta fåglar. Den lever i flock och har i den en mycket komplex social struktur. Den är en allätare och delar gärna med sig av sin favoritföda till någon annan i gruppen, i en utsträckning som har få motsvarigheter i djurvärlden.

Idag sitter jag i ett gömsle i en öppen jordbruksmiljö där jag hoppas få se fjällvråken. I skydd av mörker har jag kommit hit, har lagt ut lite solrosfrön och jordnötter till småfåglarna och inväntar nu gryningen. Jag hör det jamande lätet av en ormvråk i närheten och utanför har en mindre grupp nötskrikor lockats fram till de utlagda fågelfröna. Det blåser en frisk vind ute och molnen jagar fram över himlen. Den utlovade solen visar sig inte och inte eller någon fjällvråk. Ormvråken flyger fram till ett mindre träd med uppsikt över utfodringen men flyger tillbaka till skogsdungen efter ett tag, ett beteende som upprepar sig flera gånger under dagen. Jag får istället roa mig med att fotografera andra fåglar och kajan är riktigt vacker när man kommer den nära. Tycker att dess dräkt gör sig bra en sådan här gråmulen dag med dämpade färger i naturen.

Bläddra bland bonusbilder