v21 – I bokskogens sal

Bokträdet finns i större delen av Europa men i Sverige växer de inte spontant så långt norrut och riktiga bokskogar finns nästan bara i Skåne och Blekinge. Bokens blad växer parallellt med markytan för att få maximalt med solljus men i gengäld når nästan inga solstrålar ner på marken så i bokskogen är det väldigt sparsamt med blommor och andra markväxter.

Dagens utflykt går till Tromtö, en halvö belägen mellan Ronneby och Karlskrona. Kommer snart in i ren bokskog, en väldigt speciell skogsmiljö som inte liknar någon annan skog i Sverige. Utan undervegetation och där de lägsta grenarna på de höga träden sitter en bit upp ser man långt in i skogen, då skapas en rymdkänsla som i en stor sal eller i en katedral. Marken är täckt av fjolårets bruna löv, på några platser växer enstaka ormbunkar och på andra några mindre mattor med vitsippor som nu är överblommade. Högt uppe i lövverket svirrar en grönsångare, dess speciella läte brukar liknas vid ett silvermynt som snurrar på en marmorskiva där hastigheten ökar men intensiteten minskar mot slutet i takt med att myntet lägger sig till rätta på skivan. Men jag hör även andra typiska fåglar för den här miljön som svartvit flugsnappare, gärdsmyg och lövsångare.

Plötsligt syns ett ljus mellan stammarna, det är solglittret från havet som tränger in. Stigen följer stranden en bit och efter ett tag leder den upp på ett mindre berg med utsikt över den stora fjärden in mot Karlskrona. Här jagar skrikande tärnor i viken nedanför och en skrockande storskrake simmar snabbt från den sten hon nyss suttit och vilat på. Åter in i lövsalen, vänder ansiktet uppåt trädkronorna och kan skymta den blå himmeln genom det täta lövverket. Bokarna är som vackrast så här års när löven har den där nästan overkligt gröna färgen av klorofyll, senare fram på sommaren blir bladen mörkgröna och då blir skogen också märkbart mörkare. Stigen passerar Tromtö herrgård och strax därefter en större våtmark som nyligen återskapats till glädje för änder och gäss som flockas längs stränderna, jag ser bland annat skedand, knipa och grågås.

Bläddra bland bonusbilder: