v42 – Arbetsdag på myren

För att locka till sig en partner har många fågelarter en vacker fjäderdräkt med färgglada detaljer, främst hannarna har detta och i de flesta fall bara på våren under häckningssäsongen. Andra fåglar förblir ganska anonyma i jämn färgskala året runt, som den beigea lövsångaren. Fördelen med detta är att den är bättre kamouflerad och därmed skyddad mot rovfåglar och andra rovdjur. Istället lockar denna sångare till sig sin hona genom skönsång.

Gör sig då lövsångaren alls på bild? Ja, kommer man tillräckligt nära så upptäcker man de superfina och vackra detaljerna i dess fjäderdräkt. Ett mjukt ljus och en miljö med lite höstfärger hjälper också till med att skapa stämning i bilden.

Idag var det åter dags för en arbetsdag med våra gömslen, denna gång örngömslet. Efter en hel del regn under hösten är det rejält blött på myren och vi har bestämt oss för att försöka skapa en spång hela vägen ut till gömslet. Något som även kommer att underlätta de tunga transporterna av mat under säsongen. Det är många och grova plankor som ska bäras ut men medan några snickrar till spången går jag och en till ut för att förbättra gömslet. Vi diskuterar hur ljuset faller under dagen och bestämmer oss för att öppna upp en ny glugg på den östra väggen. Tanken är att man i bästa fall ska kunna få en motljusbild på fågeln mot den uppgående solen.

På vägen hit såg vi en blå kärrhök i dalen och några orrar längs skogsvägen. Ett par mindre korsnäbb flyger över myren och en korp seglar över oss, undrar väl när vi ska komma med maten. Men kameran är mest nerpackad i ryggsäcken under dagen så veckans porträtt blir istället en lövsångare som jag nyligen fångade på bild där den provianterar inför flytten till Afrika.

Ett par bonusbilder…