v44 – Gäster från Rysslands taiga

Fågeln med det lite udda namnet Tallbit är en större fink som liknar våra korsnäbbar men är närmast släkt med domherren. Liksom korsnäbbarna är hannarna vackert rosenröda och honorna i grunden grå men med stora inslag av gula eller gulgröna partier. I vårt land häckar de djupt inne i Norrlands gammelskogar men i takt med att dessa skogar blir allt färre minskar även tallbitarna i antal. I Rysslands taiga finns det fortfarande kvar ganska många och de höstar födotillgången minskar i deras hemtrakter söker sig stora antal av fåglarna åt sydväst och då ”invaderar” dessa ryssar vårt land. Vi hade en sådan invasion av tallbitar för två år sedan och även denna säsong har många rapporter kommit in. Här letar de vanligen skygga och skogslevande fåglarna sig in i samhällen, där det finns rönnar vars bär är deras favoritföda, och kan då vara helt oskygga.

Vi har varit uppe på myren för lite fix med gömslet där. På väg söderut genom Svartådalen håller vi konstant utkik efter fågel och andra djur, alltid med kameran beredd. Det är fina marker för lodjur men det är ytterst sällan man får syn på denna tysta jägare. Längs skogsvägen har vi sett orre och när vi svänger ut på den lite större vägen får vi plötsligt se en liten flock med 10-15 tallbitar i en rönn. Vi svänger försiktigt av vägen, vevar ner rutan och beundrar de nästan overkligt färggranna fåglarna. Honorna är senapsgula och de gamla hannarna jämnröda men vi ser också flera unga hannar som har mer gulröda inslag i fjäderdräkten. När vi tagit några bilder från bilen öppnar vi försiktigt dörrarna och kliver ur, jo de tolererar oss och vi kan gå ytterligare lite närmre. Fåglarna förflyttar sig från gren till gren där helst de når en klase med röda bär som de kan kalasa på. Till skillnad från sidensvansen, som också gärna äter rönnbär, så är tallbitarna bara intresserad av bärets kärnor så de blir ganska grisiga runt näbben när de snabbt och med stor frenesi gräver kärnorna ur bären. Ibland ser det ut som att de tappar ett bär men jag inser snart att det är bär som de släpper efter att ha plundrat det på kärnor. Vi får ytterligare ett antal bilder innan flocken finner det för gott att flyga vidare på jakt efter nya rönnar.

Bläddra bland bonusbilder: