v21 – Fåglar på skärgårdsön

En vecka i skärgården är alltid en naturupplevelse, även om man mest skrotar på tomten. Varje tur från den gamla stugan ner till sjöbodarna, där alla verktyg och allt material förvaras, bjuder både på sköna vyer och intensiv fågelsång. På en dag blir det många varv dit ner och listan över fågelarter ökas på för varje gång.

På den bakre kortväggen av nedre sjöboden har det alltid funnit ett hål, stort som en golfboll, en halvmeter under nocken. För några år sedan kom jag på idén att bygga en liten låda och skruva fast på insidan över hålet. En sida av lådan är av plexiglas så att man kan inspektera eventuella besökare. Redan första våren anammade starar den udda holken och sen dess har de häckat där varje år. När ungarna är kläckta hör man dem varje gång man har något ärende till boden. I den gamla eken bakom sjöboden satte jag för två år sedan upp en jätteholk, den är nästan en meter hög och med sidor på trettio centimeter. Förra året hände ingenting men i år har storskraken flyttat in, en stor and som kräver rejäla doningar och som dessutom brukar kläcka tio till tolv ungar. Nästa projekt är att snickra ihop en enkel låda att placera bland strandstenarna utanför boden för att erbjuda en ejderhona en skyddad häckplats.

Koltrasten som älskar att bygga under tak har äntligen hittat den lilla hyllan jag skruvat upp under taknocken på baksidan av övre sjöboden. Boet de byggt på hyllan är där väl skyddat från både regn och äggrövande kråkor. Då har fiskmåsarna det tuffare som valt stenmuren på övre delen av tomten som häckplats. De tre äggen som nu ligger i det enkla redet ovanpå muren är fullt synliga från luften, tur är väl då att de är kamouflagefärgade. Bland fågelholkarna av den mer traditionella modellen har vi blåmes, nötväcka och rödstjärt som hyresgäster. De sista flyttfåglarna som anländer från sitt sydliga vinterområde är tornseglarna. Till dem behövs inga holkar, de nöjer sig med att häcka under tegelpannorna vid takfoten.

Det är alltid mycket att göra på ett sådant här ställe, miljön är tuff ute vid havsbandet och varje år måste några saker lagas och andra målas. Men ibland får man lov att ta en paus och då är det fint att sitta en stund på bryggan och bara njuta av den vackra miljön. Här simmar änder, gäss och svan förbi och i viken dyker silvertärnan efter fisk. Spejar man ordentligt och har lite tur kan man också se havsörnen segla högt upp på himlen på andra sidan fjärden.  

Bläddra bland bonusbilder på herr och fru storskrake, herr och fru ejder, knölsvan och silvertärna