v28 – Fint besök på Sveriges nationalblomma

2021 utlyste Svenska Botaniska Föreningen en omröstning för att kora Sveriges nationalblomma. Segrade gjorde Liten Blåklocka. Den är vanlig över större delen av Sverige, trivs på ängar och blommar under högsommaren. Kanske är det just för att blomningen sker under den tid som många har semester som den är så välkänd?

Större delen av tomten här ute på ön låter jag vara ”vild”. Jag klipper en bit gräsmatta framför och bakom huset liksom gångar till de olika husen men resten får växa fritt. Den öppna ytan ner mot vattnet är därför en äng. Som sig bör är den näringsfattig och då trivs många blommor på den. Varje månad slår olika arter ut och nu i mitten av juli är det mycket blåklockor där. Runt ängen är det gott om buskar där många fåglar håller till och ibland flyger de ut på ängen för att proviantera. Idag är det ett stort gäng starar som går runt och pickar i marken efter insekter. Staren häckar tidigt och det är många ungfåglar från årets kull i gruppen. De ser redan fullvuxna ut, bara deras något ljusare dräkt avslöjar dem. Alla fåglarna lättar unisont då jag kommer gående över tomten på väg mot hallonsnåren som dignar av röda bär. Det är vildhallon, de har en mycket intensivare smak än trädgårdshallon men är i gengäld betydligt mindre. Det tar därför en dryg timme att beta av tomtens alla snår innan jag har fyllt litermåttet och känner mig nöjd.

Ställer in resultatet i stugan inför syltproduktionen och återvänder en stund till ängen, den här gången med kameran. Blåklockan är en vacker blomma men inte helt enkel att fotografera. Jag ligger ner och försöker få blomman att framträda genom att skapa en diffus bakgrund till den. Detta genom att minska på bländaren. Men då tappar jag istället det skärpedjup som behövs för att få skärpa på hela klockan. Provar lite olika kombinationer och landar i en kompromiss. När jag ligger där ser jag fullt av bevis på att ängen har betydligt mer biologiskt mångfald än en välklippt gräsmatta. Många insekter av olika storlek och färg klättrar på mina fotoobjekt. En orange större insekt som jag dessvärre inte vet namnet på sätter sig mellan objektivet och blomman så jag fångar honom också på några bilder.

Bläddra bland bonusbilder på blåklockan