v7 – Skogsbad i snölandskap

Väderprognosen hade lovat snöfall och det stämmer. Under natten har snölagret byggts på med ytterligare en dryg decimeter nysnö och flingorna dalar fortfarande över landskapet vi färdas i. Det blir både rent och vackert med det vita täcket. När vi kommer fram satsar vi på att leka snöplog in i den lilla ficka där vi brukar parkera och lyckas precis komma ut från vägen innan det tar stopp och vi sitter fast. Nåja, det löser vi nog när vi ska åka härifrån. Pulsar istället upp till matningen i djup snö och lägger ut ny mat till småfåglarna. Solroskärnor, jordnötter och margarin bjuder vi på idag. Sätter oss vid var sin mindre gran med uppsikt över gläntan, ställer upp våra kamerastativ framför oss och så är det bara att invänta våra små vänner. Samtidigt känner jag lugnet komma i det nästan svartvita landskapet, snön faller ljudlöst och det fluffiga täcke som skapas dämpar effektivt alla ljud. Snöfallet är tidvis intensivt och jag fäster ett sittunderlag som skydd ovanpå kameran och stänger noga locket på ryggsäcken som annars snabbt fylls med snö. Snart liknar vi två sittande snögubbar.

Det svirrar i luften av mesar och nötväckor. Även en trädkrypare och ett par större hackspettar gör oss sällskap medan spillkråkan bara hörs på avstånd. Har ju redan många närbilder på de fåglar som kommer fram idag så jag ska försöka få några bilder på lite längre håll idag. Bilder där miljön får ta plats och gärna med snöflingor som skapar ett fint djup. Men det visar sig lika svårt som att ta närbilder på dem. När de äntligen sätter sig på en fin gren så upphör snöfallet. Eller så sitter de bara en tiondels sekund, med ryggen mot fotografen, innan de hittar något intressantare. Så hör jag en domherre. På matningen längst bort ser jag den klarröda fågeln. Och så flyger den upp och sätter sig på en gren i en snöig gran. Och det snöar fortfarande. Bingo! Jag hinner få två bilder innan den byter plats. Strax hittar jag en entita i ett lite närmare träd som också förevigas. Sen följer jag en nötväcka som akrobatiskt klättrar upp och ned för en trädstam och när den sätter sig på en smal stubbe blir det mycket ”luft” runt honom i bilden. Strax landar en talgoxe i toppen på en liten gran med ett bildmässigt liknande resultat. Tycker att det blir ett fint lugn i den typen av bilder. En blåmes, en svartmes och en talltita som bråkar med en blåmes om maten tar jag också bilder på.

Efter den obligatoriska fikan så tunnar det ut med både fågel och snöflingor. Vi sitter kvar ett tag men det blir inte så mycket mer show så vi packar ihop våra saker och vandrar tillbaka till bilen. Vi skottar hjulen fria men den fortsätter att slira utan att röra sig ur fläcken när vi försöker komma loss. Det visar sig att den hänger på det packade snötäcket med underredet så hjulen når inte riktigt ner till fast mark. Vi hjälps åt att knuffa och efter ett tag har vi lyckats baxa ut bilen på vägen och kan påbörja återfärden. Även om jag gillar vintern så blir det trots allt lite fler äventyr av den här typen under den kalla årstiden.

Bläddra bland övriga fotoobjekt som nämns i texten: