v9 – Mäktig uggla

Lappugglan är en av våra största ugglor, 60-70 cm hög och cirka 1.5 meter mellan vingspetsarna. Trots sin storlek lever den nästan uteslutande på smågnagare. Den väntar tålmodigt på upphöjd position på ett hygge eller ängsmark, gärna invid en bäck. När den lokaliserat sitt byte via sin fina hörsel störtdyker den ner för att fånga det.

Ugglan sitter i en björk, tätt intill stammen och smälter där ihop med trädet så att den är väldigt svår att upptäcka. Jag står där och beundrar den ståtliga fågeln som sitter helt stilla och som bara vrider på huvudet ibland. Verkar inte spana aktivt efter bytesdjur men är kanske mätt. Står där länge eftersom det är svårt att slita sig från en fågel som sitter så fint. Till slut får jag ge mig och börjar vandra därifrån men så länge jag har uppsikt över björken sitter den fortfarande kvar.

Bläddra bland bonusbilder