v8 – Småfåglarnas skräck

Sparvhöken är en av våra mindre rovfåglar och livnär sig på mindre fåglar som den fångar via blixtattacker där den kommer flygande på låg höjd. Hannen (på bilden) är betydligt mindre än honan som inte har hannens färger utan istället brun på ovansidan.

Sparvhöken kan man inte locka till sig genom att mata den eftersom den nästan undantagslöst bara äter det som den själv slagit. Därför får man ha lite tur att komma den så här nära. Den här dagen sitter jag i ett gömsle och hoppas på att en fjällvråk ska lockas av det kött jag lagt ut. Många småfåglar har lockats till den matning med frön och nötter som vi har strax utanför gömslet. Dessa småfåglar lockar i sin tur hit en sparvhök som först landar på en gren borta vid vråkmatningen men som sedan flyger över till oss där den sitter en kort stund och visar upp sig. Lite senare under dagen kommer också en vacker duvhök på besök.

Bläddra bland bonusbilder