v22 – Morgon vid slagugglestubben

Slagugglan är vår tuffaste uggla, vid ringmärkning av ungarna bär ringmärkaren både hjälm och visir! Slagugglan är också tuff mot sina konkurrenter, den kör bort både andra ugglor och dagrovfåglar från sitt revir. Och om de inte finner sig i detta så dödar slagugglan dem.

Det här uggleparet har vi följt ett antal år. De har den traditionella platsen för häckning, en ihålig högstubbe, annars accepterar de gärna uppsatta större holkar. För bevakning av ugglan har vi satt upp ett gömsle på lämpligt avstånd. Dit smög jag mig på natten när ugglorna var ute på sorkjakt. I väntan på gryningen sitter jag och lyssnar på att skogen vaknar, en efter en startar fåglarna upp sin revirsång och jag hör också en gök och några tranor som ropar på avstånd. När solen bryter horisonten når dess första strålar in genom ett hål i stubben och lyser på honan som ligger därinne och värmer sina ungar. Strax därefter kommer hannen med en sork som hon fördelar, innan hannen återgår till jakten vilar den en liten stund på kanten i morgonsolen.

Bläddra bland bonusbilder