v24 – Tornfalkens återkomst

Tornfalken drabbades hårt av det kvicksilverbetade utsädet som användes under sextiotalet. Giftet hamnade i sorkarna, falkens favoritföda, och ackumulerades därför hos falkarna som blev sterila. Nu, femtio år senare, har tornfalken återhämtat sig och finns nu i större delen av Sverige.

Jag tillbringade ett par tidiga morgnar på den äng där falkarna häckar i en uppsatt holk på en lada. Honan ligger mest i holken tillsammans med ungarna. Jag kan inte se ungarna men jag kan se när hon styckar bytet och portionerar ut det till åtminstone två ungar, kanske fler. Jag håller mig på behörigt avstånd från holken så att hannen vågar sig fram till honan i holken med maten. Ibland sliter sig dock honan från ungarna och tar en flygtur över ängen. På en av bonusbilderna kan man se när hannen mellanlandade på en stängselstolpe med en halv sork som han vill leverera till honan, första halvan har han redan ätit själv.

Bläddra bland bonusbilder