v31 – Kärrsnäppa på flykt

Kärrsnäppan är en liten vadare som hittar sin föda vid havsstränderna. De har nu, efter en intensiv häckning uppe på Rysslands tundra, redan inlett flytten söderut, så för deras del är hösten redan här. De som passerar oss är på väg till sin vintervistelse vid Atlantkusten, främst Europas men en del fortsätter ända ner till Västafrikas kust.

Efter att ha fotograferat soluppgången i skärgården fortsätter jag ut till de yttersta skären. Mycket måsfågel sitter på stenarna men lättar när jag kommer. Här ute rastar en del vadare och om jag närmar mig dem försiktigt så går det att komma dem nära. En kärrsnäppa som födosöker i en grund liten pöl uppe på skäret verkar inte ta någon större notis om mig så jag provar att långsamt åla mig över skäret på det hårda underlaget. Till slut är jag ända framme vid pölen där snäppan obekymrat men intensivt pickar i sig blötdjur på botten. Ibland kommer den till och med innanför objektivets närgräns på tre meter, då är det bara att lägga kameran åt sidan och njuta av föreställningen. Även om skäret regelbundet sköljs av vid hårt väder är det rätt mycket fiskrester och fågelspillning kvar, så jag luktar inte helt fräscht efter övningen. Men det är det så klart väl värt.

Bläddra bland bonusbilder