v32 – Strandpipare jagar mygg

I Sverige häckar tre olika arter strandpipare varav den Större Strandpiparen är den vanligaste. Den finns både längs våra kuster men även i fjällen, dock är detta två olika raser. I båda miljöerna trivs den i stenig terräng utan vegetation. Vintern tillbringar de längs kusterna runt Afrika och Mellanöstern.

Sporrad av förra veckans lyckosamma närkontakt med kärrsnäppor ute på skären återvänder jag dit. Denna morgon söker jag mig ut till några grund där mängder med myggor och andra insekter svärmar. Här finns förutom kärrsnäppor även några exemplar av Större strandpipare som smörjer kråset i detta överflöd av mat. Jag lägger båten på betryggande avstånd från fåglarna i vindriktning mot stenarna och låter den svaga brisen sakta föra båten mot fåglarna. Eftersom fåglarna främst reagerar på häftiga rörelser blir de på detta sätt inte rädda för mig. Det går lite dyningar sedan tidigare blåst och det är inte helt lätt att få fåglarna i fokus i kameran då båten både roterar och guppar. Efter några försök lyckas jag i alla fall få lite bilder på denna trevliga fågel.

Bläddra bland bonusbilder