v33 – Bärtider på fjället

Hjortron, skogens guld, är ett riktigt ”superbär” som innehåller massor med C-vitamin men även fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten. Hjortronet kallas för bär men är egentligen en stenfrukt. Tillgången på hjortron varierar kraftigt år från år och från plats till plats eftersom de är mycket känsliga för frost under blomningen.

När jag ger mig ut på fjällheden så här års är det ganska tomt på fågel, men mygg och knott finns kvar. Här och var lyser ett moget hjortron härligt orange. I år är ett mellanår i de trakter jag strövar i, med lite envishet blev det 2,5 kilo som nog ska täcka årsbehovet av hjortronsylt. Desto mer blev det med blåbär, elva kilo vilket motsvarar över 20 liter, så det blir nog både sylt, kakor och frysta bär att hälla direkt i morgonfilen.

Visst är det enklare att handla färdig sylt i affären men då saknas alla fina minnen från utflykten när man äter den. Själv tycker jag att det är mysigt att gå och plocka bär, och även lite meditativt och avkopplande.

Bläddra bland bonusbilder