v36 – Bland Hjälstavikens hägrar

Gråhägern är en stor fågel, cirka en meter lång och upp till 1,75 meter mellan vingspetsarna. Den har ett lite förhistoriskt utseende och till detta ett passande skränande läte. Den häckar i södra och mellersta Sverige i små kolonier, helst bygger de bona högt uppe i en träddunge. Den äter främst fisk som den fångar genom att stå helt blick stilla på grunt vatten eller i strandkanten och sen hugga blixtsnabbt när fisken simmar inom räckhåll. Den stannar hela hösten tills isen lägger sig, då drar den sig söderut till öppet vatten.

Jag anländer till Hjälstaviken en halvtimme före soluppgång. Gäss och tranor har redan börjat lätta från nattkvarteret ute i den grunda viken och flyger ljudligt i formationer mot omgivande fält för att söka föda. När detta skådespel är över söker jag mig mot vikens vassrika södra del där många hägrar har sina favoritplatser. I ett fast gömsle kommer jag riktigt nära händelsernas centrum och får en uppvisning i fiskets ädla konst. Från denna fina åskådarplats smakar även dagens andra frukost väldigt bra.

Bläddra bland bonusbilder