v41 – Fuktmättad morgon

Spindeltrådar, som består av protein, är världens starkaste material. Trots att de bara är en nanometer tjocka (en miljondels millimeter) orkar de med en hel del. En spindel kan producera sju olika sorts trådar, t.ex. med olika elasticitet, för olika funktioner. Spindelnät används ibland för att symbolisera att en miljö stått still väldigt länge men spindeln i sig är ju snabb, flera meter per sekund kan den spinna tråd.

Morgonen blev inte solig som prognosen utlovat, istället hänger låga dimmoln envist kvar i luften när jag kör ut mot Ängsö. Ute på de stora fjärdarna sveper sjörök in över öarna i ett häftigt skådespel. I ett fuktigt höstlandskap ger korpens och spillkråkans ödesmättade läten en stämningsfull inramning till vandringen över ön. Jag hör ett obekant läte och letar mig ut mellan slån och enbuskar. Det är några dovhjortar som, när de fått syn på mig, försvinner bort över åkern med sina lustiga ”dubbla jämfotahopp”. Sen börjar ett rådjur som står på nästa åkerholme att skälla på mig. Hennes två kid, som nu är nästan av hennes storlek, betar dock lugnt i kanten. Att vintern är i antågande blir jag påmind om när en varfågel plötsligt sitter i toppen på nästa buske samtidigt som jag hör sidensvansarnas silverklockor för första gången på säsongen. Överallt jag går ser jag spindelväv fulla med vattendroppar. Näten är extra stora så här på hösten när spindlarna vuxit till sig över sommaren. Fascinerad tar jag några bilder på mästerverken.

Bläddra bland bonusbilder