v42 – Hos skogens doldis

Nötkråkan är en skogslevande fågel, i storlek som en kaja, som man inte ser så ofta. Den ras som häckar här i Mellansverige, och kallas tjocknäbbad nötkråka, äter helst hasselnötter. Med sin kraftiga näbb hackar den lätt upp det hårda skalet för att komma åt nöten. Den är sin partner trogen genom hela livet och kommunicerar ofta med denne med en hel räcka av olika läten.

Idag är det runt noll grader och rejält med frost i gräset, morgonen är klar med en svag vind. Jag går över ett mindre hygge mellan manshöga björkar och aspar och når strax platsen där vi har en utfodringsplats för fågel. Det är gott om småfågel som flyger mellan de närbelägna träden och maten. Efter en halvtimme hör jag det omisskännliga ”Khrääää khräää” från en grantopp. Den första nötkråkan får snart sällskap av ytterligare två som sitter ett tag och spejar innan de vågar sig ned för att ta för sig av det jag lagt ut, idag lyxvarianten skalade hasselnötter. Strax bryter solen upp över trädtopparna i öster och hela platsen badar i ett varmt ljus. Nötkråkorna plockar krävan full med 5-10 nötter innan de återvänder till trädet för att njuta av favoritfödan. Själv tar jag fram termos och mackor.

Bläddra bland bonusbilderna