v45 – På plats på myren

Havsörnen är imponerande stor, en hona mäter upp till två och en halv meter mellan vingspetsarna medan hanarna är något mindre. Stammen har nu repat sig från katastrofläget på sextiotalet och det är nu en inte ovanlig syn i landskapet, inte bara vid kusten utan även i inlandet där det finns lite större sjöar.

Idag skulle vi sitta i örngömslet på myren för första gången för säsongen. Avfärd klockan fem från Västerås så att vi är på plats strax före klockan sex medan det fortfarande är helt mörkt. Med pannlampa letar vi oss ut på myren, dukar upp ett helt vildsvin till dagens gäster och kryper sedan in i kojan där vi tänder ett par stearinljus. Det är inte särskilt kallt men kaminen får gå en stund för att imman på fönstret ska försvinna. Morgonrodnaden syns i öster när vi hör de första vingslagen utanför, det är några korpar som kollar läget. Vi kan skymta en siluett av en havsörn i en hög tall på andra sidan myren och strax kommer ytterligare ett par individer och slår sig ner strax intill oss. De närmar sig försiktigt men stelnar plötsligt till, som ett jehu kommer en kungsörn infarande på scenen. Utan minsta tvekan slår den sig ner på vildsvinet och börjar äta. Det är väldigt tydligt vem som är kung här idag, om någon havsörn kommer i närheten bröstar den upp sig och spänner upp nackfjädrarna så den ser så skräckinjagande ut som möjligt. Och det fungerar, ingen annan örn vågar sig fram så länge kungen äter. Under de fyrtiofem minuter kungen äter hinner det bli lite ljusare och lagom tills den är klar så kommer solen över trädtopparna. De fina första solstrålarna träffar en vacker ung havsörn som sitter på ett lågt träd strax intill. När väl kungsörnen lämnat arenan så vågar sig havsörnarna fram för att äta. Totalt räknar vi in tretton olika havsörnar så det blir lite slagsmål om maten dem emellan. Morgonen är så full av aktiviteter att klockan är tio innan jag får ro att äta frukosten, ändå blir jag avbruten i den ett par gånger, och så fortsätter hela dagen. Ibland har man tur och andra gånger är det alldeles tomt på fågel.

Bläddra bland bonusbilder

Och för de riktiga rovfågelsnördarna finns ett bildspel med bilder från morgonen.