v51 – Barmarksvandring

Varfågeln är en fågel som häckar i Norrland men som kommer ner till södra och mellersta Sverige på vintern. Där det är det lättare för den att hitta mat och man ser den ofta sittandes i toppen på en buske ute på ett öppet fält. Den är inte en äkta rovfågel men fångar gärna både insekter och smågnagare som den lägger upp i förråd genom att spetsa dem på törnetaggar eller kvistar. Och dess latinska namn, Lanius, betyder slaktare.

Så här års vill man gärna att det ska finnas snö på marken, det blir ju lite ljusare då, eller åtminstone lite rimfrost som ger en viss vinterkänsla. Men det har varit ett ovanligt år på många sätt och det är med blandade känslor jag går ute i naturen. Idag är jag på Ängsö och där håller mig helst på grusvägarna eftersom det är så lerigt i övrigt. Det är ganska tomt på fågel idag men när jag passerat ett buskage sitter det plötsligt en varfågel strax intill vägen. Jag lyfter snabbt kameran och får iväg ett skott innan den tar till flykten. Varfågeln är på inget sätt färgglad men jag tycker att den har en ren och vacker teckning. Nöjd vandrar jag vidare, han (eller hon) har gjort min dag.