v3 – Vid skogsmatningen

Idag är det riktigt kallt, -17 grader visar termometern i bilen när jag parkerar uppe i skogen. Jag går den lilla stigen upp över hygget, noterar att det har kommit ytterligare en decimeter snö sen någon var här sist. När jag kommer upp på åsen där den äldre skogen börjar svirrar det till i luften av småfågel, mest mesar men jag ser också nötväcka och större hackspett. Lägger ut lite mer mat till dem men också en näve oskalade hasselnötter som jag hoppas ska locka fram några nötkråkor. Ställer mig en bit ifrån i snön och så är det bara att vänta, glad att jag idag valt den stora dunjackan. Efter en kvart hör jag den första nötkråkan uppe i en av grantopparna, den sitter där en god stund och kollar in mig. Efter en stund flyger den nedåt och sätter sig på en gren lite närmre där den också kan se de framlagda godsakerna. Den charmiga fågeln sitter där ett tag, vinklar lite på huvudet mot mig och visar upp sina fina bröstfjädrar med det superfina mönster. Hasselnötter älskar de och efter ett tag kan den inte bärga sig utan glider ner till dessa i snön. Plockar först upp en nöt men släpper den strax och plockar upp en annan, det ser ut som den väljer även om jag inte förstår på vilka grunder den gör detta. Så tar den den utvalda nöten och flyger upp i en närbelägen gran för att hacka upp den med sin kraftiga näbb. Vid juletid har man ju knäckt några hasselnötter och vet vilket tufft skal de har, det är inte utan att man blir imponerad av nötkråkans förmåga. Efter ett tag kommer ytterligare en individ som förser sig med en av nötterna och flyger iväg med den. Så fortsätter morgonen med lite oregelbundna besök av provianterande nötkråkor, svårt att uppskatta hur många de är men med lite variation i dräkten kan jag särskilja minst tre olika fåglar. Nöjd med morgonen är det dags att värma upp sig lite med hjälp av termosen i ryggsäcken.

Bläddra bland bonusbilder:

Eftersom vanliga skärmar inte förmår visa fina detaljer finns här även en förstorad bil på nötkråkans fjäderdräkt: