v5 – Vinter i Svartådalen

Åter en bister vintermorgon, jag börjar uppe i skogen ovanför Fläcksjön. Här är det rätt lugnt men jag lyckas mata in några fåglar ändå och en blåmes är rätt så närgången. Strax blir den bryskt bortkörd av en talgoxe som tydligen är hungrigare. Även en ekorre har lockats fram och tittar storögt på mig innan den försvinner in i skogen igen. Jag stannar tills dess jag fått en kort besök av en nötkråka, sen beger jag mig ner till slätterna runt sjön. Här hittar jag ett gäng med gulsparvar som när de lyser vackert i morgonsolen verkligen gör skäl för sitt namn.

Annars är det rätt glest mellan fåglarna så jag fortsätter till sjöns utlopp, där som Svartån fortsätter sitt slingrande lopp. Här är det mycket vatten så trots den starka kylan som hållt i sig i två veckor förhindrar strömmen att det fryser. Jag spanar av ån både uppströms och nedströms bron men ser inga fåglar. Återvänder mot bilen men ser en svart klump en bit uppåt ån, har ingen minnesbild av att det finns en sten där så jag lyfter kikaren till ögonen och får se en livs levande utter som står där på iskanten. Första intrycket är ”vad stor den är” och när den rör på sig ser jag att trots storleken så rör den sig väldigt smidigt. Den tar några steg längs kanten och dyker sen ner i det svarta vattnet och försvinner. Alldeles för långt håll för att fotografera så jag blir utan bild men fick i alla fall en häftig upplevelse.

Bläddra bland bonusbilderna: