v6 – Skitviken

Mina försök att fotografera fåglar för mig inte alltid ut i skogen eller till fågelsjöar, speciellt under en kall vinter söker sig vissa fåglar närmare människan för att få tag i föda. Utanför det gamla ångkraftverket i Västerås hamn finns en liten vik som kallas Skitviken, den fryser aldrig helt då en underjordisk vattenkanal mynnar där och förser viken med sitt relativa varma vatten. Detta var länge en bortglömd del av Västerås där allsköns skräp dumpades men båtentusiaster utan större tillgångar samlades där, snickrade båthus och bryggor av diverse material och med blandad arkitektonisk utformning. Det skiljde sig markant från de tjusiga marinorna där stadens mer bemedlade båtfolk höll till men båtklubbens medlemmar trivs fortfarande i viken.

Idag, en kall men solig vinterdag, tar jag mig ner till Skitviken. Jag är främst på jakt efter den flygande juvelen, kungsfiskaren, så jag går mellan bryggor och båthus och spanar. Plötsligt visslar den förbi mig, den hade tydligen suttit i buskaget ut mot hamnbassängen och solat. Där är det dock fruset så nu ska den väl jaga småfisk i det öppna vattnet. Jag ser ungefär vart den tar vägen men hittar den inte trots idogt sökande, ser istället ett par hägrar sitter på iskanten men de lyfter strax med tunga vingslag. Istället tar jag mig över till andra sidan viken där det finns några pilträd med grenar som hänger ut över vattnet. På de yttersta grenarna sitter kungsfiskaren gärna när den inte känner sig alltför störd av strandflanörer och just nu har jag ett fint medljus från bryggan där jag står. I brist på kungsfiskare börjar jag att fotografera några skrattmåsar som bestämt sig för att försöka övervintra i det kalla Norden fast de flesta av deras fränder har flyttat till sydligare fiskevatten. Upptäcker att måsarna faktiskt är riktigt vackra, även i vinterdräkt, och när de ligger på vattenytan som idag har en fin silvrig glans blir det riktigt bra. Annars är det den stora ansamlingen gräsänder som dominerar fågellivet här och jag tar några bilder på både de bruna honorna och på hannarna med sina metalliskt gröna huvuden. Plötsligt kommer en kungsfiskare och sätter sig i pilen och jag hinner få ett par bilder innan den skyndar vidare.

Bläddra bland övriga bilder från Skitviken: