v14 – På span efter orrspel

Orren är mycket väderkänslig under den veckan hönorna lägger sina ägg. Det kan ta en hel vecka innan alla äggen är lagda och hönan börjar inte ruva förrän sista ägget är lagt. Skulle det då vara låga temperaturer så kallnar de först lagda äggen och det blir färre kycklingar som föds. Dessutom sammanfaller den här veckan normalt med blomningen av blåbären, en viktig föda för kycklingarna under sommaren, och med minusgrader fryser blommorna bort. Dubbel skada alltså. Men både 2019 och 2020 var bra år för skogshönsen och därför är det extra många tuppar på årets spelplatser.

Dagen är vikt åt att inventera några intressanta myrar uppe i brandområdet några mil norr om Västerås. Jag måste åka tidigt eftersom spelet avslutas några timmar efter soluppgång men när jag kommer in några kilometer på skogsvägen ligger en stor gran tvärs över vägen. Det är bara att vända och ta mig in en annan väg. Väl framme så långt jag kan köra med bilen lastar jag av cykeln som jag kan fortsätta på de mindre vägarna. Ytterligare träd blockerar framfarten men jag lyfter cykeln över hindret och fortsätter upp till första myren där jag hittar en fin höjd en bit ifrån där jag kan spana med kikaren utan att störa spelet. Och visst är det gott om orrar, cirka 40 stycken fördelat på två spel med ett i norr och ett i söder. Fortsätter ytterligare tre-fyra kilometer fram till området för nästa myr, jag hör orrarnas bubblande läten när jag parkerar cykeln men också tranor och sångsvan. Jag smyger fram och sätter mig i kanten av den stora myren och ser 15 spelande orrtuppar i mitten. Det har fallit snöblandat regn på kvällen som sedan har frusit under natten så marken är vackert tecknad med snö och is. Nu börjar också solen värma lite så det blir nästan behagligt. Ute på myren ser jag både paret trana och sångsvan men också några tofsvipor och sånglärkor. Jag tar fram termosen och under tiden jag äter min andra frukost har jag turen att få uppleva både storspovens vemodiga drillande och ljungpiparens sorgsna vissling. En bra dag med drygt 70 orrar på fyra olika spelplatser plus en hel del bonusfåglar.

Då kameran inte stod i fokus idag visar jag några bilder från ett tidigare möte med orrarna.

Bläddra bland bonusbilder: