v13 – Exotisk nykomling

Mandarinanden kommer som det låter från östra Asien. På grund av sin extraordinära dräkt togs den som prydnadsfågel till europeiska parker redan på 1700-talet. Den har därifrån förvildat sig i flera länder i Europa och nu även i Sverige. För några år sedan hade vi ett exemplar i Västerås hamn och den har nu också framgångsrikt häckat så nära som i Enköping.

Jag har alltid betraktat mandarinanden som parkfågel som inte tillhör den svenska naturen och därför har jag inte gjort så stora ansträngningar för att försöka fotografera den. Nu hade ett exemplar siktats i en damm i norra Västerås, mindre än en kilometer från där jag bor, och då tänkte jag i alla fall prova lyckan. När jag kommer till dammen ser jag först bara ett stort antal gräsänder men efter ett tag hittar jag mandarinanden som ligger på en liten ö ute i dammen. Jag går runt dammen några varv och efter ett tag glider mandarinen ner i vattnet och simmar ut på dammen. Jag tar några bilder på den vackra fågeln men det är hela tiden snett ovanifrån och jag blir inte riktigt nöjd. Dammen har skapats genom att dämma upp en bäck som rinner genom parken. Några meter söder om fördämningen vid utloppet finns en bro där promenadstråket går över bäckravinen men jag väljer att ställa mig under bron och kommer på så sätt i höjd med dammens vattenyta. När mandarinanden kommer simmande mot mig får jag så ett gäng bilder med en extremt låg bildvinkel, kameran är ju på samma höjd som anden. Med långt teleobjektiv och ett avstånd på bara 15 meter så får jag ett väldigt kort skärpedjup där både bakgrunden och de stenar som finns i förgrunden suddas ut. Med en trolsk stämning som resultat.

Bläddra bland bonusbilder: