v12 – Svanesång

I början av 1900-talet var sångsvanen nära utrotning i Sverige efter intensiv jakt och fanns då kvar bara på några avsides belägna lokaler i Lappland. Ända fram till 1950-talet fanns bara ett 20-tal häckande par men har sedan dess ökat kraftigt och även spritt sig söderut så nu häckar den i hela landet. Sitt namn har den av dess vittljudande trumpetande läte som oftast är det man först uppmärksammar den på då en plog med flygande svanar närmar sig. Sångsvanen återvänder så snart isen släpper, då ser man stora flockar både på fälten där de betar säd men också i öppna vattenytorna.

Det är en krispig morgon och det dånar när isen som täcker hela Fläcksjön sätter sig. Jag hör den lite ödesmättade svanesången från norr och söker mig upp till Svartåns inlopp. Det som på sommaren är vass och strandängar med en smal å i mitten är nu ett helt deltaområde. Och i detta delta ligger cirka 400 svanar i små grupper, de ”spelar” genom att bocka och kasta med huvudet samtidigt som de trumpetar. Blir stående vid åkerkanten och beundrar skådespelet. Här ligger också en del gäss, mest grågäss och sädgäss men även enstaka bläsgäss. Och mitt ute i området simmar en utter, kan det vara samma individ jag sett längre söderut i vinter? Eller dess partner? Den verkar mest njuta av vårsolen där den flyter och dyker om vartannat.

Fortsätter längs strandängen och slår mig ner vid en stor sten vid vattenbrynet. Med solens hjälp har nu temperaturen stigit så att det blivit riktigt behagligt, dags att ta av sig en tröja. Fåglarna som först drog sig undan när jag kom återvänder nu när jag suttit stilla här ett tag. Jag sitter också för att få en låg bildvinkel när jag fotograferar de som simmar förbi. Det blir också bilder när små flockar av svan och gäss kommer in för landning. Precis när jag håller på att plocka ihop utrustningen för att fortsätta ser jag en stor rovfågel komma över området, kastar snabbt upp kameran och får en bild på en ung kungsörn som glider över, strax ovanför mig.

Vandrar söderut och ser en gammal havsörn som sitter på isen. Jag ser också boet i en hög asp på andra sidan sjön men det är alldeles för långt håll för att se om det ligger någon i boet. Tiden för äggläggning är i alla fall inne nu så det är mycket möjligt att det är så. Fortsätter ner till Fläcksjöns utlopp där det också finns öppet vatten. Slår mig ner vid dubbelladan på strandängen med utsikt över vattnet och njuter av vårvärmen och sånglärkan. Där ute ligger många spelande knipor och jag ser också några storskrakar som simmar längs med iskanten. Dags för ytterligare en fika.

Bläddra bland bonusbilder: