v11 – Den tidiga våren

Gäss och tranor tillhör den grupp av fåglar som gynnats av människans aktiviteter i naturen, bland annat böndernas ökade utsäde på hösten, och grågåsen är en av de fåglar som ökat mest. När jag var ung var den mycket sparsamt förekommande men nu finns den snart överallt, men framförallt i jordbrukslandskapet och grunda sjöar. Den har väl inte fågelvärldens vackraste utseende och dess läte är anskrämligt men så här när vintern börjar släppa sitt grepp om Mälardalen är dess återkomst ett tydligt vårtecken.

Jag gillar den här allra första våren, när marken fortfarande är hård och morgonen bjuder på några minusgrader och det är rejält med frost i gräset. Idag hörs sånglärkans intensiva drillande sång när jag kommer ut på strandängen söder om Hjälstaviken. Jag spanar intensivt och hittar den lilla fågeln där den likt en ängel ”hänger” högt uppe i skyn på fladdrande vingar och sjunger sin hälsning till våren. En del grågäss har också vågat sig upp till våra breddgrader och de rör sig i små flockar mellan viken och åkrarna runt den. Två fåglar landar strax utanför mig på isen och blir lite konfunderat stående, ungefär som att de undrar var vattnet finns, men hittar sen en liten öppen vak där de glider ner. Runt vaken är istäcket tunt och det brister med ett vasst ljud när en av de tunga fåglarna sen försöker ta sig upp på isen igen.

Bestämmer mig för att gå runt hela viken idag, en sträcka på närmare milen men vädret är skönt och det är glest mellan fåglarna så det känns som en bra dag att gör det. Uppe i norra änden ser jag ännu mer gäss på åkrarna, här finns även flockar med sädgäss och en del bläsgäss. Över strandängarna på vikens västra sida flyger årets första tofsvipor, omisskännliga i sin svartvita dräkt. De har ett ängsligt gnällande läte som de framför under sin akrobatiska spelflykt där de ofta och plötsligt ändrar riktning. Från det stora vassområdet utanför hörs skäggmesarna ”pingande” läte och jag ser också några som flyger tätt över vassen. Strövar vidare och snart är jag tillbaka i Parnassen där vildsvinen gått bärsärkagång i undervegetationen, konstaterar att här blir det nog mindre med vårblommor i år.

Bläddra bland bonusbilder