v30 – Trolltjärnen vid fjällfoten

Denna morgon går färden till en mindre sjö, eller snarare en tjärn, som ligger en bit upp på fjällsidan men fortfarande i barrskogsbältet. Luften är klar och sval när jag vandrar längs med myren och det är alldeles vindstilla. Tystnad råder i dalgången, jag hör några björktrastar som tjattrar och en korp på avstånd. Efter ett tag viker jag av uppåt fjället och stigningen märks snabbt på mina andetag som blir snabbare. Det dröjer dock inte så länge förrän jag når den lilla tvärgående åsen och innanför denna ligger dagens mål alldeles spegelblank. Jag sätter mig först ner vid strandkanten och bara insuper alla dofter och intryck.

Efter ett tag plockar jag fram kameran och börjar att gå runt den lilla sjön, fascinerad över hur många och hur olika motiv det blir på en och samma sjö. I motljus och medljus, med de olika fjällen runt omkring i fonden och med alla skiftningar i grönt. Där sjön övergår i en mindre myr stöter jag upp en gluttsnäppa som ilsket och klagande far iväg. Strax intill hittar jag mogna blåbär och enstaka hjortron, det drygar ut min frukost som jag njuter av från en sten vid sjön. Det känns som ren vildmark och ändå är jag inte mer än en halvmil från ett av Sveriges största turistområden, ja Sälen lär vara norra Europas största vintersportanläggning. Visserligen har man de senaste åren gjort stora satsningar på sommarturismen men de flesta stannar i de centrala sportorterna där de hänger i höghöjdsbanorna, cyklar downhill i pisterna eller simmar i de maskinellt skapade vågorna. De iordningställda fjällederna som grusats och spångats lockar dock en del som vill se lite mer av naturen men hit ut till tjärnen förirrar sig ytterst få.

Bläddra bland bonusbilder: