v36 – Höst i Sälen

Dagen är grå, molnen hänger lågt och det är fuktigt ute. När jag vandrar uppåt fjällsluttningen tänker jag på gårdagen som bjöd på strålande sol och milsvid utsikt uppe från kalfjället och då en tornfalk förgyllde fikapausen uppe i Storfjällsgraven. Men höstens många färger blir kanske ännu mustigare en dag som idag. Blåbärsriset lyser rött och björklöven håller på att skifta från grönt till gult. Jag lägger mig ner på marken för att föreviga en fin klase med mogna lingon på bild.

På väg ner mot myren passerar jag en fin och väldigt gammal torraka, jag beundrar dess spruckna stam och lavan som växter på dess grenar. Att trädet är dött sedan länge bekymrar inte allt liv som växer och bor på det. Förutom lava så är det garanterat mängder med olika insekter som bor i den förtorkade stammen.

Väl framme vid kanten av myren kommer jag till en porlande fjällbäck som jag följer ett stycke där den vindlar fram i serpentinsvängar. Vattnet är alldeles klar och fullt drickbart. Här och var bildas små bassänger, som ett naturligt badkar, men dagens lufttemperatur inbjuder inte till ett dopp.

Hittar en ensam lila blomma som växer på en hög stängel, ännu en färgklick på höstfjället. Sedan går det uppåt igen bland hjortronblad och knotiga tallar. Jag stöter upp några grönfinkar och en ensam stenskvätta, annars är det ganska tyst i fjällskogen idag. Vandrar tillbaka mot stugan och tänker på hur ombytligt vädret är uppe i fjällen. Imorgon har de lovat regn hela dagen.

Bläddra bland bonusbilder från fjället: