v 39 – Vid skogsmatningen

Förväntansfull styr jag norrut från Västerås, det är en härlig höstmorgon och åkrarna i dalen längs Svartån ligger insvepta i dimbankar men himmeln lovar fint väder. När jag passerat Skultuna bryter solen horisonten och allén vid Svanå sprakar av gula och röda höstfärger. Rörbosjön ligger som en spegel och efter ytterligare en bit norrut parkerar jag bilen och vandrar upp över det gamla hygget där nu de unga björkarna och asparna blivit tre-fyra meter höga. Väl framme har nu solen kommit upp ovan trädridån och belyser höjden med ett vackert ljus. Jag lägger jag ut lite nötter och solroskärnor för att locka fram några av skogens bevingade invånare och så är det bara att vänta.

Ett fridfullt lugnt infinner sig i skogen, en bit bort i norr ropar gröngölingen, sen hörs domherrens mjuka vissling och från Fläcksjön en bit bort gäss som kacklar. Först till maten är blåmes och talgoxe men strax kommer nötväckan som bryskt kör bort dem, med sin knubbiga och kraftiga kropp inger den respekt bland övriga småfåglar. En större hackspett sitter och hackar i en död grantopp en bit bort men så hör jag nötkråkans omisskännliga läte, strax sveper han ner och sätter sig i ett lägre träd med utsikt över platsen. Nötkråkan spanar av matbordet, solroskärnor ratar han medan nötter är desto mer intressanta, speciellt hasselnötter är favorit men i brist på det kan jordnötter duga. Vilken tur att jag laddat upp med både oskalade och skalade hasselnötter. Jag ställer mig bakom en liten gran och hinner knappt få upp kameran innan den första nötkråkan är nere på matplatsen och förser sig, när han stoppat krävan full så avlöses han av ytterligare en individ som är minst lika ivrig som den första. Så fortgår morgonen, ibland är det lugnt en lång stund och sen är de tillbaka igen.

När morgonen är över är jag nöjd, återvänder till bilen och tar mig längre norrut och längre in i skogen till platsen för vårt duvhöksgömsle. Där strålar jag samman med övriga i rovfågelsgruppen, det är dags att reparera matplattformen som säckat ihop sen förra säsongen. Efter välförrättat värv tar vi lunch i den solbelysta gläntan och ljuger om stort och smått. När vi justerat och rengjort fågelbadet fyller vi på frön till småfåglarna och en höna till höken. Avslutningsvis apterar vi åtelkameran som senare kan avslöja vilka hungriga gäster som lockats till plattformen. Under förra säsongen hade vi förutom fåglar som ormvråk, duvhök, kattuggla och slaguggla även djur som räv, mård, grävling och sensationellt nog även besök av en järv en gång.

Bläddra bland bonusbilder: