v40 – Rekognosering i skogen

Visste du att nötskrikan kan ha upp till 5000 gömställen där den på varje ställe lagrar mat under sommaren och hösten? Mat som den kan hämta på vintern när det är svårt att hitta ny. Man tror att den bara är glupsk när den hittat ett ställe fullt med smaskiga ekollon och stoppar i sig 5-6 stycken men den äter inte dem utan lagrar dem bara i krävan. Sen flyger den iväg till ett av sina gömställen där de hamnar fram till vintern. Nötskrikans vanliga skränande läte är inte så vackert men kände du till att den även har ett jamande läte, rätt likt ormvråkens faktiskt.

Idag är vi ett gäng som ska upp och besöka en plats i skogen som vi fått tips om, ett ställe där det åtminstone tidigare hyst tjäderspel. Det är en bra bit norr om Västerås och sista halvmilen går på en dålig skogsväg men väl framme hittar vi en fin liten bit skog. Söder om den lilla skogen finns en stor tallplantering som gör att platsen får ett väldigt fint ljus. På en höjd hittar vi gamla rester av en koja, kanske en gång i tiden använd för att titta på tjäderspel? Vi diskuterar olika alternativ, allt från ett större fast gömsle till småfågelmatare, men bestämmer oss till slut för att det nog är bäst att börja med att testa med ett tillfälligt tältgömsle till våren när det blir tid för spel. Sen blir det dags för den obligatoriska fikan där vi fortsätter våra diskussioner. Plötsligt blir det bråttom att få fram kikaren när två havsörnar kommer flygande rakt över oss. Efter den trevliga samvaron i skogsgläntan fortsätter vi en bit söderut där vi stannar till vid en större inäga vid en gård, mitt ute i skogen. Nu kan vi njuta av vackra höstfärger men på våren är dessa isolerade ängar ett bra ställe för att hitta fjärilar.

Eftersom kameran inte hade prioritet idag bjuder jag istället på bilder från det senaste tillfället jag satt i ett gömsle vid en småfågelmatning i skogen. Då med många besök av nötskrika som kom för att plocka åt sig av de utlagda jordnötterna. Förutom nötskrika fick jag även se bofink, bergfink, nötväcka, blåmes och talgoxe.

Bläddra bland bonusbilder…