v1 – Kungen tillbaka på myren

Efter en köld och snöperiod under julen har det blivit lite varmare igen, visserligen är det nu några minusgrader men inte så mycket snö kvar. Jag får istället glädja mig åt att den tidiga morgonen bjöd på inte mindre än fyra stycken kungsörnar, två ungfåglar som föddes i somras och två som är ”tonåringar”. De äldre fåglarna, de könsmogna som bildat par och gått till häckning, stannar som regel kvar i sitt revir så de ser vi sällan här i Västmanland där vi tyvärr inte har några häckande par. När en kungsörn sveper in på scenen sker det med betydligt mer elegans än de klumpigare havsörnarna, de kan glida från en trädtopp på andra sida myren ända fram till matplatsen utan att ta ett vingslag. Väl framme sveper de ner vid maten och punktlandar till synes lika enkelt som en JAS Gripen.

Även idag blir det slagsmål vid matbordet och det verkar vara ”alla mot alla”, både mellan kungs- och havsörn men också mellan egna artfränder. Så småningom har alla fått lite mat och det lugnar ner sig lite grann. Då sätter sig örnarna i något träd i närheten och putsar näbb och klor. Idag är det klart väder utan moln och det verkar som att örnarna ofta gillar att ut och flyga sådana dagar. Idag är inget undantag, vid tiotiden lättar den sista örnen och försvinner norrut. Kvar blir några korpar och kråkor som nu tar för sig av resterna efter örnarnas måltid. Kråkfåglarna är ju allätare och städar effektivt undan de mindre bitar som de stora fåglarna har tappat eller ratat. Läge även för mig att ta en tidig lunch så jag dukar upp med äggmackor och blåbärssoppa inne i kojan.

Strax efter tolv återkommer några havsörnar, de sätter sig en bit ute på myren och kollar åter in läget. Kanske har någon fara närmat sig medan de varit borta? En efter en närmar sig långsamt och snart har jag sällskap framför gömslet igen, om än inte med samma intensitet som på morgonen. Jag ser hur en havsörn plötsligt stannar upp och fokuserar blicken på något borta till höger. Det tar ett tag men så ser jag hur en kungsörn kommer glidande in över myren igen. Den här gången är det lite mer ljus och jag hinner med att ta en rad bilder på flygturen innan den landar framför mig.

Bläddra bland bonusbilder: