v42 – Bland nötkråkorna

Nötkråkan är en av mina favoritfåglar och nu är det dags för säsongens första besök hos dem uppe i Svartådalen. Laddar därför ryggsäcken med hasselnötter och andra frön som förhoppningsvis ska locka fram dem och andra fåglar idag.


Det är ännu en härlig höstdag med hög, fin luft och intensiva färger på lövträden. Jag njuter därför redan under promenaden upp mot höjden. Skrämmer bort en gröngöling när jag närmar mig men mesarna är kvar och svirrar kring mig när jag börjar lägga ut fågelmaten. Backar sedan bort en bit och ställer mig att vänta. En mindre hackspett flyger in och börjar söka av stammen på en björk. Roligt att se eftersom den är en av de spettar man mer sällan ser. Strax får den sällskap av två större hackspettar och när jag sen hör en spillkråka har jag räknat in fyra olika spettar den här morgonen. En trädkrypare gör den mindre spetten sällskap i björken och en svartmes närmar sig maten. Som alltid identifierar man fler fåglar med hjälp av hörseln än med synen. Därför kan jag lägga till korp, domherre och sångsvan på dagens lista även om de inte visar sig för mig.

Plötsligt sveper en nötkråka ner på en gammal stubbe där jag lagt några nötter. Han plockar upp en nöt men lägger den åt sidan. Plockar sen upp ännu en nöt men lägger den också i högen bredvid. Först fjärde nöten tycks duga eftersom han tar den och flyger iväg. Nötterna ser alla likadana ut men han tycks reagera på en mikroskopisk liten skillnad i vikt och väljer den som är tyngst. Eftersom affärerna ännu inte börjar sälja nötter för säsongen har jag fått ta med mig fjolårsnötter och i dem har nötkärnan torkat lite och därmed gjort dem lättare. Nötkråkan har helt enkelt valt ut den nöt han bedömde som fräschast. Efter en stund kommer nötkråkan tillbaka och historien upprepar sig. Och så fortsätter förmiddagen med ett antal besök av den charmiga fågeln. Om det är samma fågel eller flera är svårt att avgöra men jag ser aldrig fler än en samtidigt. Antagligen flyger den bort och lägger nötterna i något av sina gömställen som matförråd inför vintern.

Jag flyttar mig lite i sidled för att få bilder med lite olika bakgrund. Första positionen ger en bild med fågeln på en rödbrun gammal murken gren och med en mörkt grön skog i bakgrunden. Jag tycker man nästan kan tro att det är en tropisk fågel i en regnskog. När jag sen gömmer mig bakom en gran får jag dess grenar som ett svagt grönt dis i förgrunden. Om det gör bilden mer spännande eller på annat sätt bättre får väl betraktaren avgöra.

Bläddra bland bonusbilderna: