v43 – Silverklockor i höstfärger

Sidensvansen är en ytterst tillbakadragen och diskret fågel i sitt uppträdande under sommarhalvåret. Den häckar då i barrskogen i norra Skandinavien där den i huvudsak livnär sig av insekter. Under hösten när det blir mindre med sådana blir den vegetarian och byter till bär och gillar speciellt rönnbär och havtorn. Vissa år tryter tillgången på bär i Norrland vilket gör att de söker sig söderut i stora flockar. Då besöker den gärna områden i och nära städer där det är gott om bärbuskar. Till glädje för alla fågelvänner i mellersta och södra Sverige.

Dagens morgonpromenad går längs Mälaren i södra delen av det centrala Västerås. Medan jag vandrar längs stranden går solen upp över en nästan spegelblank Mälaren. Det är lika fascinerande som alltid att få vara med om detta skådespel som uppträder varje dag, åtminstone de som inte är mulna. Enstaka gräsänder simmar vid strandkanten och några gråtrutar flyger norrut men annars känns det rätt lugnt på fågelfronten. Är på väg tillbaka och har precis bestämt mig för att ställa kosan mot ett annat område när jag hör det omisskännliga ljudet från en flock sidensvansar. De höga ringande tonerna, som ofta liknats vid en stor mängd silverklockor, hörs från en hög björk och jag ser att där sitter ett par hundra traststora fåglar uppe i toppen. Jag hänger kameran på axeln och börjar leta efter den mat som de attraherats av och hittar snart några stor hagtornsbuskar, eller snarare är det mindre träd, som dignar av mogna röda bär.

Sidensvansarna sitter tryggt i omgivningens höga träd, pilar och björkar, men flyger med jämna mellanrum ner en stund till maten. Det ser lite roligt ut när de ibland kastar upp bäret de just plockat i luften, kanske är det för att vända det så att det blir lättare att svälja. Jag försöker få lite bilder när de kalasar på bären men de är så många att det är svårt att hitta någon enskild fågel som befinner sig lämpligt till. Dessutom sitter de sällan still i särskilt många sekunder på varje ställe. Det tar därför ett tag innan jag är nöjd och inser när jag är på väg tillbaka att jag inte haft tid att äta min medhavda fika. Jag får helt enkelt ta den när jag kommer hem.

Lyssna till silverklockorna när du bläddrar bland bonusbilderna: