v47 – Äntligen snö

I början på veckan kom ett kraftigt snöväder i över oss och vi fick den dryg decimeter fin nysnö. Självklart ville jag ut och fotografera detta men småvägarna var på onsdagen i många fall inte plogade så det fick bli ännu en sväng till småfåglarna. Allt blir så rent och fint med den nyfallna snön tänker jag medan jag pulsar genom skogen. Men det blir tystare också eftersom snön dämpar ljudet så att bilarna från den närmaste stora vägen knappt hörs vilket är skönt.

Väl framme kan jag konstatera att de vanligaste fåglarna redan är på plats för att möta mig. De tar för sig från den stora mataren som fortfarande är full med oskalade solrosfrön men när jag lägger ut skalade frön och lite jordnötter på en stubbe är de snabbt där för att ta för sig. Talgoxe, blåmes, svartmes, talltita och en ensam tofsmes är alla ganska oskygga och när jag lägger ut ny mat är det nästan så att de inte backar undan. Det gör emellertid jag när maten är på plats och sätter mig stilla ett tag för att även de lite mer skygga arterna ska våga sig fram. Så småningom kommer nötväckan fram och efter ytterligare en stund kommer den större hackspetten liksom en ensam gulsparv.

Dagen är mulen och med det är ljuset ganska svagt vilket gör att jag får inrikta mig på att försöka ta bilder när fåglarna tillfälligt sitter still, vilket inte är så ofta. Jag provar att flytta mig lite för att få olika bakgrund och vinklar. Jag vill gärna vara nära dem för att kunna använda ett något mindre, men ljusstarkare, teleobjektiv för att inte få för långa slutartider. Samtidigt trycker längre objektiv ihop perspektivet och ger en mer diffus bakgrund så jag provar lite olika kombinationer. Oavsett vilket så blir även skärpedjupet sämre med de bländartal jag tvingas till idag, även om jag lyckas få ögat och näbben skarp så blir sällan hela fågeln skarp. Men som alltid vid fotografering så söker man en lämplig kompromiss mellan alla parametrar man kan påverka, att sen allt inte blir perfekt är väl en del av charmen. Med snön har färgen i omgivningen försvunnit och bakgrunden förvandlats till svartvitt, endast vissa fåglar ger bilden en färgklick.

Nu har det blivit någon plusgrad och snön på tallens grenar långt över mig börjar falla som ett nytt snöfall. Jag flyttar mig ytterligare ett stycke bortåt och dukar upp fikat. Det gäller att njuta av den härliga vinterkänslan, prognosen har lovat varmare väder senare i veckan.

Bläddra bland bonusbilderna på fåglar i den ordning de nämns i texten: