v50 – Vanlig och vacker men kanske förbisedd

Snöskata och björkskata, björktrasten har flera lokala namn. Den häckar i hela Sverige och i många olika typer av skogar och buskmarker. Den är också vanlig i stadens parker och trädgårdar där man på sommarhalvåret kan se den på jakt efter daggmaskar. Den struttar omkring på gräsmattan med en koncentrerad uppsyn, stannar upp och lägger huvudet på sned för att lokalisera masken via sin fina hörsel. Så gör den ett utfall och hugger blixtsnabbt ner näbben i marken och kommer sen upp med ena änden av masken. Det blir sen en seg dragkamp där masken förtvivlat försöker hålla sig kvar i jorden men där trasten oftast står som segrare.

På vintern när det inte går att få tag på maskar eller insekter så livnär sig björktrasten gärna på fallfrukt. Därför matar jag mina trädgårdstrastar, både björktrast och koltrast, med äpplen som vi får i stor mängd. Jag brukar först ta in några lådor med äpplen i källaren och sen krattar jag upp resten på våra trädgårdsland. De som inte fåglarna, och även hararna för den delen, äter upp multnar och blir näring till nästa års skördar.

Idag är det tio minusgrader och ett tunt lager med snö täcker marken. Ju kallare det är desto fler trastar samlas vid mina äppeldepåer så idag klär jag mig varm och går ut och fyller på med nya äpplen från källarförrådet som inte är stelfrusna. Jag sätter mig sen på en pall i en hörna av trädgården, något gömsle behövs inte för dessa fåglar som är vana vid människor. Fåglarna, som flög iväg när jag kom ut, återvänder snart när de konstaterat att jag håller mig stilla.  Först kommer de svarta koltrasthannarna, där äldre individer har klart lysande gul näbb, och mörkbruna honor. När man kommer dem nära ser man att honornas fjäderdräkt är vackert melerad i olika bruna toner. Efter ytterligare en kvart så kommer även några björktrastar tillbaka, de är lite mer reserverade men tar snart för sig av äpplena. Dessa trastar har en spräcklig dräkt med en vacker orange grundfärg på övre delen av bröstet. När det blivit ett tiotal trastar framför mig räcker platsen inte riktigt till för alla så då blir det lite gruff. Några är mer dominerande än andra men det finns sådana individer både bland koltrastarna och bland björktrastarna. Det blir många bilder på trastarna på marken men ibland flyger de upp i ett av träden och då passar jag på att få lite bilder från den miljön också.

Jag undrar stilla vad mina grannar skulle säga om de fick syn på mig nu. Att sitta i ett hörn av trädgården på en av årets kallaste dagar verkar säkert lite nipprigt. Men den chansen får man ta för att få lite trevliga bilder.

Bläddra bland bonusbilderna: