v3 – Jamande vråk

Så är man tillbaka i Västmanland efter ett par fina vinterveckor i Sälen. Med ett par plusgrader på dagarna och avsaknad av snö på marken är det inte lika vintrigt här. Idag har vi tagit oss upp till fjällvråksgömslet som ligger mitt i Svartådalen. Vråkar föredrar öppna landskap så därför har vi inrett ett gömsle i ett hörn av en gammal ängslada. Invändigt ser det ut ungefär som våra övriga gömslen men utifrån är det bara fotogluggar på ladans vägg som avslöjar gömslets placering. Tjugo meter framför ladan har vi byggt en liten plattform där vi lägger upp läckerheterna vi ska fresta rovfåglarna med. Idag är det dukat med fyra hönor och deras baneman, en mård som tagit sig in i hönsgården och bitit ihjäl samtliga hönor. Detta beteende uppfattas av vissa som onormalt och ordet lustmördare höras ibland i sådana här sammanhang. Men för en alldeles normal mård så är det istället situationen i hönshuset som ter sig onormal. Att finna så många lämpliga bytesdjur på ett och samma ställe, och dessutom utan flyktväg, är just onormalt. Här gäller det att ta för sig. Middagen är ju räddad för minst en vecka framåt, och för hela familjen. Nåja, när mården återvände dagen efter så slutade den sitt liv i en uppsatt fälla.

Det uppdukade bordet framför ladan intresserar både kråkfåglar och rovfåglar men just idag verkar ingen vara tillräckligt hungrig för att ta risken att slå sig ner där. Två gånger under dagen flyger till och med havsörn förbi. Vid ett av dessa tillfällen sätter örnen sig i en aspdunge ett par hundra meter bort men flyger efter en stund vidare. Upp till tre ormvråkar ser vi under förmiddagen men ingen fjällvråk. En av ormvråkarna slår sig ner i en avbruten grantopp i kanten på vår äng. Där sitter den och tittar misstänksamt på vår mat bara tio meter bort. Och så sätter den igång med att jama. Detta klagande läte är vråkens vanligaste läte och används i många olika sammanhang. Vår vråk jamar intensivt men vi förstår inte riktigt varför. Efter ett tag ger den upp och flyger iväg men kommer strax tillbaka till samma gran. Och fortsätter att jama. Sitter där en dryg halvtimme men vågar sig aldrig ner till plattformen utan flyger sen iväg över ängarna. Kanske är den mer intresserad av färsk och varm mat? När vi lämnar gömslet på eftermiddagen så är alla godsakerna orörda. Men de blir säkert uppätna inom några dagar, även om inte vi får sitta på första parkett och titta på.

Bläddra bland bonusbilderna: