v5 – Nervösa örnar

Då var det dags igen. Ännu ett besök på örnmyren. Bara någon enstaka minusgrad och isiga skogsvägar så jag tar det väldigt försiktigt men kommer dit i god tid i skydd av mörkret. Det har varit dålig med aktivitet på myren sista veckan så förväntningarna är lågt ställda men genomför ändå de vanliga rutinerna. Inspekterar räven som jag la ut i lördags morse som visar sig vara helt orörd men lägger ändå ut lite färsk mat vid sidan om den. Kryper in i kojan och inväntar ljuset, den uppstartade kaminen har redan gett en viss värme.

Hör plötsligt en örn som ropar. Då är det inte helt tomt på rovfågel i alla fall. Och sen vingfladder från några korpar ovanför kojan. Även det ett bra tecken. Spanar med kikaren över myren men ser ännu ingenting. Startar kameran som ger en viss ljusförstärkning men inte heller i den syns några fåglar. Bara den stackars räven. Det går en timme och gryningen kommer men inga gäster. Men så ser jag några mörka siluetter på bortre delen av myren. Kollar med kikaren. Jodå, två havsörnar. Och möjligen även en kungsörn till vänster, i det glesa beståndet av små myrtallar. Det kanske kan bli något i alla fall.

Det går en timme men örnarna närmar sig inte. Så är kungsörnen borta men istället har det blivit fyra havsörnar, alla ungfåglar, som mest sitter och väntar som det ser ut. Men plötsligt sveper en första kungsörn in på åteln. Och så en till. Då vågar sig även havsörnarna fram. Fullt framför gömslet alltså. I det här läget, när de slutar spana och tagit plats vid matbordet, brukar det vara fritt fram att börja fotografera. Jag lägger mig tillrätta vid en av de låga gluggarna och vrider försiktigt kameran mot en av kungsörnarna. Då lättar omedelbart samtliga fåglar och det blir tomt framför kojan. Tusan också, vad nervösa de verkar vara idag. Det blir en dryg timmes väntan innan en kungsörn vågar sig tillbaka, tätt följd av ett par havsörnar. De spejar misstänksamt runt omkring innan de närmar sig maten. Den här gången väntar jag lite längre innan jag lägger mig på plats igen. När jag tittar genom kameran upptäcker jag att den svarta gardinen i gluggen delvis hamnat framför objektivet. Försiktigt lirkar jag med tyget och drar det åt sidan. Då skriker plötsligt en korp. Helt klart ett varningsrop för alla fåglar tar till vingarna och försvinner. Suck. Jättenervösa alltså. Inte läge att försöka få några flyktbilder idag alltså för då vill man panorera med fåglarna som sveper fram framför gömslet. Dags för en frukost i väntan på att de, förhoppningsvis, kommer tillbaka.

Under dagen ser jag till och från flocken med fyra unga havsörnar. Intresserade av maten men inte tillräckligt för att övervinna rädslan. Nu börjar solen dala och det fina ljuset är på väg att försvinna liksom min förhoppning om att få några kul bilder idag. Då, klockan är nu halv tre, kommer kungen tillbaka. Den här gången attackerar han räven. Sätter sina stora klor i huvudet och försöker lyfta med den. Men det är en stor räv på sex till sju kilo så det orkar han inte. Han nöjer sig med att sätta sig på den. Tittar sig omkring och börjar äta. Under tiden närmar sig havsörnarna men vågar inte utmana kungsörnen utan nöjer sig med att plocka annan mat. Kul att det ändå blev en liten föreställning tänker jag.

Bläddra bland bonusbilder på kungsörnen (havsörnar i bakgrunden på en bild):