v13 – Stadsnära djurliv

Idag snöar det igen. Ordentligt. Trots att det är i slutet av mars då man är van vid att det börjar bli vår Men inte i år. Efter blidväder mest hela januari och februari så har mars varit riktigt kall. Fast snöfall kan ju vara fint på bild så jag greppar kameran och klär på mig. Men var hittar jag en fin natur på nära håll? Rocklunda friluftsområde ligger nästan mitt i Västerås. Genomkorsad av motions- och cykelspår men mellan dessa en gammal och fin skog.

Det har lagt sig ett fint lager med snö i terrängen. Jag går kors och tvärs i skogen och letar fotovinklar. När man ska avbilda en tredimensionell verklighet på en tvådimensionell bild gäller det att hitta något som ger en illusion av ett djup i bilden som förmedlar den saknade dimensionen till betraktaren. Till exempel en å eller, som här i skogen, en stig. Så jag följer mindre stigar i området och tar bilder längs dessa. Plötsligt känner jag mig iakttagen. Ser mig omkring och upptäcker tre rådjur som står och tittar på mig. Hoppsan, det var jag inte beredd på. Har inget riktigt teleobjektiv med mig men ett zoom får duga. Byter snabbt till detta objektiv och hinner ta ett par bilder innan rådjuren sakta drar vidare. De verkar inte så rädda så jag går lite parallellt med dem och kan ta ytterligare bilder på dem. Det är två unga råbockar och en råget, kanske pojkarnas mamma? Efter ett tag tappar jag bort dem och får återgå till mina skogsmotiv.

Dagen efter är det soligt så då tar jag teleobjektivet med mig och besöker en annan skog. Den här gången är det småfåglar som hamnar på bild. Med snö och solsken blir det ett bra ljus som ger mig större frihet att välja inställningar och därmed större möjlighet att få bra bilder. Plötsligt hör jag bofinkens drill, en riktig klassisk vårsång. Men den låter väldigt malplacerad i detta vinterlandskap. Kan jag ha hört fel? Nej, det gjorde jag inte. För nu sitter en bofink bara fem meter framför mig. Han ser lite konfunderad ut. Undra på det, han är ju van att komma till ett mer vårlikt landskap när han återvänt från sydligare breddgrader. Vacker är han i alla fall. Så jag tar flera bilder på honom. Och lyssnar på hans sång.

Bläddra bland fler bilder på rådjuren:

Och några bonusbilder på bofinken: