v37 – Högtflygande gäss

Stripgåsen är ytterligare ett exempel på en främmande fågel. Den häckar normalt på högplatåer i centrala Asien och tillbringar vintern vid Indiska Oceanen. Då många av dem under flytten måste passera Himalaya är det en av de fåglar som noterats flyga allra högst, alltså på över åtta tusen meters höjd! De stripgäss som sällsynt ses i Sverige är ättlingar till fåglar som en gång i tiden togs till Europa som parkfåglar. Numera klassas den som spontant häckande här och räknas därmed som en svensk fågel. De är fortfarande mycket sällsynta i Sverige och eftersom den inte hotat några andra arter i de områden i Europa där den blivit vanligare, till exempel i Nederländerna, klassas den inte som invasiv.

Jag har nåtts av rapporten att inte bara en utan två stripgäss, det vill säga förmodligen ett par, setts vid en våtmark strax utanför Västerås. De har slagit följe med en blandad flock av kanadagäss och grågäss som de följer i de dagliga förflyttningarna mellan viloplatsen i dammarna och åkrarna där maten finns. Den senaste veckan har jag därför varit på plats fyra gånger, vid olika tidpunkter på dagen, men utan att se dem. Vid alla tillfällen har jag gått runt hela området och noggrant spanat av dammarna liksom de intilliggande fälten, ibland har det varit helt rent på gäss och vid andra tillfällen har det bara varit de vanliga gässen där. Dammarna är välfyllda med vatten efter sensommarens många regn till glädje för många andra vattenlevande fåglar. Några snatteränder har jag hittat bland alla gräsänder och knipor medan vadarna nu verkar ha lämnat våra breddgrader.

Idag har jag valt att åka dit på kvällen, strax innan solen ska gå ner, för ett femte försök. Och nu verkar det som turen har vänt, jag hinner knappt ur bilen förrän jag ser de vita gässen i en samling av andra gäss vid den första dammen. Går försiktigt ner mot vattnet och riggar upp kameran. Får några bilder på stripgåsparet där de går på vallen ovanför vattnet. Sen vandrar de ner till vattenbrynet, tittar sig en stund omkring och simmar sedan lugnt ut i dammen där jag kan få ytterligare några bilder på dem från en annan vinkel. Jag står en stund och beundrar de vackra gässen innan jag får ge upp för att inte bli fullständigt tömd på allt blod av de många myggorna som svärmar kring mig.

Bläddra bland bonusbilder på gässen: