v36 – Ängsötur

Har tagit mig ut till Ängsö idag, ett fint stycke natur på en större ö i centrala Mälaren. Att det regnat mycket under sensommaren märks. Mycket få lövträd har börjat skifta till höstfärger och många av ängarna är fortfarande rejält blöta.

Solen skiner och i skogen är det tyst, ja nästan stilla utan fågelsång. När jag kommer fram till mer öppet landskap ser jag en skogsduva som lättar och ute på åkern går två tranor och letar efter mat. En av dem trumpetar när de får syn på mig. Jag undviker att gå mot dem och det gör dem tillräckligt trygga för att stanna kvar. Istället följer jag grusvägen till en hage glest bevuxen med ekar. I en av de stora träden sitter en hackspett och hackar efter något ätbart och lite lägre ner i grenverket kilar en nötväcka. Man hittar alltid något om man är uppmärksam och har lite tålamod.

Vägen går nu över några stora åkrar utan så mycket spännande att titta på mer än en sånglärka som flyger upp från diket när jag passerar den. Viker därför av och tar mig genom en ny hage ner mot sjön. Här stöter jag på en mindre flock dovhjortar, en hanne med stora horn och fem-sex hindar. De försvinner längs stranden norrut medan jag går åt andra hållet där jag hittar en lämplig sten att slå mig ner för en fika. Strax bakom mig underhåller ytterligare en hackspett mig och ute på fjärden ser jag ett par skäggdoppingar och några storskarvar. Gott om myggor är det också här så när matsäcken är slut packar jag ihop och fortsätter min vandring.

Borta vid våtmarken vid slottet ligger en större flock gräsänder, räknar till drygt tre hundra, men också några krickor och knipor. Här är om möjligt ännu mer mygg så jag drar vidare mot min startpunkt. Det blev en dag utan några ovanliga fåglar eller spektakulära scenerier men en fin promenad fick jag.

Bläddra bland mer fåglar från utflykten: