v5 – Gästen från norr

Hökugglan häckar i norra Sverige och stannar normal där året runt. Vintrar med dålig sorktillgång, eller då tuff skare gör det svårt att komma åt dem, söker sig många av dessa ugglor söderut i landet. Denna vinter har varit en sådan och flera hökugglor har setts så långt ner som i Skåne. Själv har jag varit ute och letat många gånger i Västmanland men har hittills bara fått se den på långt håll.

Denna morgon tar jag bilen upp till ett kalhygge en bit norr om Västerås. Vädret är klart men inte särskilt kallt när jag vandrar grusvägen över hygget och spanar av trädtopparna och de högstubbar som lämnats kvar vid avverkningen. Plötsligt får jag syn på en uggla som sitter högt upp i en grantopp i kanten på hygget. Lite långt bort för att fotografera men jag beundrar henne i kikaren. Efter en stund fortsätter jag vägen fram och i på vändplanen i slutet av den blir jag stående en stund. Hittar strax ännu en uggla, denna gång en hanne. Han sitter på en avbruten björkstam och spanar efter sork. Han störs inte av mig och jag försöker att undvika att skrämma sorkarna han jagar. Sätter därför på det längsta teleobjektivet på stativet och kan ta en serie bilder på lämpligt avstånd.

Bläddra bland bonusbilder