v6 – I kojan på myren

En gammal havsörn, till höger, ”markerar” mot en yngre individ av samma art som svarar upp med samma beteende. Markering är ett sätt att sätta sig i respekt och visa vem som bestämmer. Det är inte lika allvarligt som det ser ut, det är sällan någon blir allvarligt skadad. Blodet på ungfågelns näbb och klor kommer från en nyligen avslutad måltid.

Äntligen en dag i gömslet med både sol och besök av en del örnar, det är man inte så bortskämd med. Vid klara dagar som den här ljusnar det tidigare än mulna så vi var installerade före sex idag. Vi hinner med två extra frukostar innan ljuset och några gäster dyker upp. Den första havsörnen sätter sig långt borta i en hög tall på andra sidan myren. Den får snart sällskap av ytterligare ett par örnar och där sitter de tålmodigt och avvaktar ett par timmar. De är mycket misstänksamma av sig och vill vara säker på att ingen fara hotar innan de närmar sig. Plötsligt glider en av de yngre individerna ner, seglar ut över myren och slår sig ner ett stycke från oss. Fortfarande misstänksam går den långsamt fram mot maten med en vaggande, lite klumpig, gång. När den väl börjar äta blir det som en klarsignal till hans artfränder som kommer inflygande från alla håll. Plötsligt befinner sig 10-12 örnar framför oss som sliter och drar i köttstyckena. Ibland blir det slagsmål och främst är det äldre som sätter de yngre på plats.

Bläddra bland bonusbilder