v32 – Havslandskap

Jag upphör aldrig att fascineras över hur havet varierar i utseende, dess glittrande spegling, krusning eller vågor liksom dess färg och ljushet ändras inte bara timme för timme utan skiftar också på olika delar av havsytan. De olika mönstren förflyttar sig med vind och strömmar över fjärden som i en danskoreografi.

Dagens första strandhugg blir på Brorsö där klipporna på östsidan ger en fri vy över havet. Slår mig ner på krönet och njuter av morgonen, det är lite moln på himmeln och fortfarande rätt svalt men prognosen har lovat sol och värme fram på dagen. Sveper med kikaren längs horisonten och inifrån land får jag in en sparvhök som kommer rakt emot mig, sparvhöken är en av de fågelarter som redan har börjat sträcka söderut och vissa individer genar lite över skärgården med hopp om att hitta någon intet om anande småfågel på någon av öarna. Annars är det rätt lugnt på fågelfronten.

Efter Brorsö siktar jag in mig på ett mindre skär litet längre ut. Här simmar en familj storskrake bredvid ett ”kollektiv“ med ejder, i båda fallen bestående enbart av honor och ungfåglar, hannarna har för länge sedan dragit vidare för att söka föda på egen hand. Ett par havstrutar intresserar sig för de unga skrakarna men deras mamma fräser till och trutarna seglar bort för att leta föda på annat håll. Jag går ett varv runt den steniga och karga lilla ön, i skrevorna på toppen finns björnbärsrevor och jag plockar en handfull av de mogna och goda bären. Det får bestämt bli björnbär och fil till andrafrukost i ”hemmahamnen” på Ekö.

Bläddra bland bonusbilder: