v21 – Fågelskådning på ön

Åter ute på ön i Hällaryds skärgård i Blekinge. Morgonen är vacker men lite sval så jag tänder i vedspisen innan jag går ut. Tänker på de som för trehundra år sedan tände i sina vedspisar här ute för att få värme i de dragiga husen. Då var ön kalhuggen i jakt på ved och saltstänket svepte över hela ön i stormarna. Nu är det åter lummigt och frodigt på ön, näktergalarna trivs i snåren och försöker som vanligt överrösta varandra, även den här morgonen.

Beväpnad med både handkikare och tub tar jag mig över till öns östra sida. Det första jag får se i motljuset är en säl som ligger på sin favoritsten halvvägs över till nästa ö, Bockö. Med dagens vattenstånd ligger stenen, som är mindre än sälen, precis i vattenytan vilket gör att det ser ut som sälen svävar på vattnet.

Jag spanar av gattet mellan öarna och ser en del änder vid strandkanten på andra sidan och uppe på ön går ett par vitkindade gäss med två dunungar på släp. Ute bland strandstenarna hittar jag två mindre simfåglar jag inte riktigt får kläm på så jag riktar in tubkikaren mot dessa. Förvånad konstaterar jag att det är ett par av svarthakedopping. Samma fågel som jag porträtterade i förra ”Veckans bild”, men då i en damm i Västmanland. Har aldrig sett arten här ute under häckningstid och aldrig ett par. Spännande. Kan de verkligen ha valt den här miljön att häcka i? Får fortsätta spana efter dem under veckan.

När jag drar mig mot andra sidan av ön möter jag flera storskrakhonor som flyger omkring. De är främst på ön under våren där de lägger sina ägg under en sjöbod eller något annat udda ställe. Kommer fram till sundet mot Eköholm och ser en häger i strandkanten på andra sidan viken i fint medljus, men han lättar när han får se mig. På andra sidan sundet varnar ett par strandskator, de har väl sitt rede mellan stenarna någonstans. Knölsvanarna, som har sitt bo bara fem-sex meter från stigen, tittar däremot lugnt på mig när jag passerar. Detta trots att jag ser att de har fem små duniga ungar i redet.

Nu ser jag också herr och fru småskrake som smyger ner i vattnet och simmar iväg. Förmodligen samma par som var framme och hälsade på mitt gömsle som jag låg i förra gången jag var här. Får bli några bilder på paret från den morgonen som Veckans Bild.

Bläddra bland bonusbilder: