v35 – Askömorgon

Jag sitter med en kopp blåbärssoppa i solskenet mitt i Askövikens naturreservat vid det som kallas Stenarna. På ängen framför mig ner mot viken går kossorna och gör sitt bästa för att hålla gräset kort. I små plogar kommer gässen inflygande från omkringliggande åkrar och över vassen svävar en brun kärrhök i den lätta vinden. Det är bara att njuta nu när solen börjat värma.

Annat var det i morse när jag kom ut. Eftersom det då var rätt så kyligt gick jag först spången ut till Lövstagömslet där jag hittade några blåhakar som jagade insekter. De har kommit från fjällvärlden och mellanlandar här för att äta upp sig inför den fortsatta flytten ner till Afrika. Några enkelbeckasiner for omkring i sin karakteristiska och snabba flykt medan en ensam sädesärla satt och tjattrade på en stängselstolpe. Det verkade som den försökte hitta sin partner, kanske ska de flytta söderut tillsammans?

Efter en stund blev det ganska lugnt och när ett gäng tranor lättade från våtmarken ute på strandängarna och sträckte norrut bestämde jag mig för att fortsätta åt samma håll. I den höga vassruggen längs med stigen var det lite rörelse så jag stannade med solen i ryggen och väntade på att några av småfåglarna skulle visa sig. Först fram var en sävsparv som satte sig högst upp på ett vasstrå och spejade runt omkring. Lite senare hittade jag en sävsångare som höll till lite mer inne i vassen, oftast med en massa strån i vägen men efter tag så lyckades jag ändå få fritt ”skottfält” för några bilder. En ensam ladusvala följde mig sedan när jag vandrade bortåt och framme vid Stenarna välkomnade en gulsparv mig.

Ibland ska man inte bara jaga omkring utan bara sitta still. Och just nu gör jag det. Spanar av omgivningen med kikaren ibland men fortsätter framförallt att njuta…

Bläddra bland bonusbilderna: