v21 – Bonusfågel i fokus

Det är tidig morgon och jag är på väg mot ett naturreservat i Mälardalen. Här finns både vidsträckta strandängar och grunda dammar där jag tidigare noterat brunänder. En fin and som förekommer ganska sparsamt i vårt område och som jag hittills inte lyckats fotografera. Solen har ännu inte gått upp när jag kommer dit men så här års är det ganska ljust även före soluppgång. Det ligger dimstråk lite trolskt över de första dammarna jag kommer fram till. Spanar av dem med kikaren och upptäcker inte mindre än tre olika arter av doppingar, förutom skäggdopping och svarthakedopping även ett exemplar av gråhakedopping. Så kommer ett par änder inflygande och landar i bortre änden av dammen. Och det är två brunänder. Jag provar att ta några bilder men det visar sig att det är alldeles för mycket vattenånga i luften ovanför vattnet. Speciellt när det är långa avstånd gör den att det inte går att få någon skärpa i bilderna. Jag får nöja mig med att beundra de vackra fåglarna i kikaren.

Efter att ha suttit en bra stund vid kanten av dammen känner jag för att sträcka på benen och ta en promenad i området. Först går stigen genom ett vidsträckt träsk med vattendränkta marker och en frodig vegetation med både buskar och höga träd. Myggorna surrar överallt men överröstas av den ihärdiga näktergalen. Väl genom träskmarkerna kommer jag ut på stora strandängar där grågåsfamiljer går och betar. En av föräldrarna spanar hela tiden av omgivningen efter faror. Stigen för mig vidare in i ett busklandskap där jag hör rosenfinkens mjuka flöjtande.

Passerar bilparkering och passar på att lätta på kläderna då det nu blivit betydligt varmare än i morse. Jag tar så en vandring i norra delen av reservatet och hamnar i ett mindre torn med utsikt över en lagun. Här finns ytterligare några brunänder som simmar tillsammans med både snatteränder och skedänder. För långt bort för att få bilder på dem och istället fotograferar jag en fisktärna som patrullerar vattnet på jakt efter småfisk.

På återvägen bestämmer jag mig för att göra ett sista försök på brunänderna vid den första dammen så jag ta mig ut dit igen. De finns där men håller fortfarande till på fel sida, utom räckhåll för mig. Sätter mig ner vid kanten av dammen en stund i förhoppning att de kanske får för sig att byta sida. Men istället kommer ett par svarthakedoppingar simmande mot mitt hörn av dammen. Lägger mig ner för att göra mig så liten som möjligt och de fortsätter åt mitt håll. Det verkar som de håller på att bygga sig ett bo en bit in i vassen och tar ingen större notis om mig. Jag får därför fina möjligheter att få närbilder på dem där de simmar i vasskanten. I och med att jag ligger ner får jag också ett fint perspektiv på dem. Vid ett tillfälle skakar den ena fågeln häftigt på huvudet för att bli av med vattnet i håret vilket på bilden ser väldigt lustigt ut. Två saker kommer på skam den här dagen. För det första brukar jag tycka att de bästa bilderna får man i morgonljuset men nu är det snart mitt på dagen. Sen att jag redan har bra bilder på svarthakedopping. Men inga bilder är så bra att det inte går att få bättre visar det sig. Det blev inga bilder på brunanden den här dagen, men väl mina bästa bilder på bonusfågeln svarthakedopping. Hittills får man väl tillägga.

Bläddra bland bonusbilder på bonusfågeln 🙂